Educatia financiara imbogateste doar educatorii

Cum de mai avem nevoie de educatie financiara si antreprenoriala cata vreme cartile unor Kiyosaki, Dale Carnegie, Napoleon Hill etc, etc s-au vandut in milioane de exemplare? Cum de inca mai luam tepe cu toate programele dezvoltate de banci pentru educarea publicului dupa criza financiara din 2008? De fapt, lucrurile sunt simple iar cursurile de educatie financiara au eficienta mica din doua motive mari si late.

  1. Lipseste experienta personala. Memoria este perisabila, daca informatia inoculata vine fara o amprenta emotionala se va pierde relativ repede, mai ales daca e impachetata in jargonul pasaresco-financiar indigest. Cand te lovesti cu fruntea de un impas, cand transpiri si dai din coate ca sa te vezi scapat, vei retine pe viata experienta asta. La fel familia, poate si apropiatii. Cand doar citesti despre asta sau ti se preda la curs, iti intra pe o ureche si destul de repede iti iese pe alta. Mai ales daca notiunile predate nu vin in intampinarea unor raspunsuri cautate cu ardoare de cursant.
  2. Lipseste contextualizarea imediata. Cursurile de educatie financiara, cartile de educatie financiara se scriu cand lumea si-a mai tras suflarea pe cand in timpul crizei putini se concetreaza pe asa ceva, alte sunt prioritatile. Ca sa nu mai spunem ca multe cursuri de educatie financiara contin marketing cu carul, sub masca popularizarii unor instrumente financiare stau viitorii agenti de marketing care abia asteapta audienta sa comande produse sau servicii. Copiilor li se vorbeste inca din gimnaziu despre bani si banci, conturi curente si carduri, discutii care continua si in liceu dar putini par preocupati de cunostintele viitorilor debitori adulti care ar trebui pusi in garda din timp despre evolutia ciclurilor economice, raportul invers proportional intre marimea dobanzilor si pretul activelor, levierul dobanzilor penalizatoare, riscurile la care se expun clientii in caz de neplata (cu sau fara ipoteca la imprumut), monedele de refugiu in caz de criza si evoluaia acestora, etc, etc. 

Chiar daca nu va vine sa credeti, educatia financiara poate fi facuta intr-o singura lectie, cu seminarii pe parcurs, cand viata si economia o cer. Tot ce trebuie sa stiti este sa identificati cat mai corect panta ciclului economic pe care va aflati la un moment dat. Cele mai mari prostii se fac aici, se cumpara pe varful bulei imobiliare si bursiere, se ia credit pe varful bulei creditarii, cand dobanzile sunt tentante dar vor deveni destul de repede prohibitive fiind variabile, etc. Capitalismul ne furnizeaza periodic astfel de crize intr-o lume in care economia functioneaza preponderent pe baza de credit. Din pacate, nu intotdeauna sunt recunoscute bulele respective pentru ca entuziasmul e mare pe varful bulei, propaganda de marketing agresiva, predomina popularizarea modelelor de succes iar esecurile in afaceri sunt trecute sub tacere (viceversa, in perioadele de depresie, media se intrece in focalizari doar pe aspectele negative si cei care ar putea profita de preturile mici tot amana o decizie in acest sens pana se pierde definitiv trenul).

Daca poti recunoaste apropierea de varful unei bule nici nu ai nevoie de mari cunostiinte financiare, vei gasi oamenii care sa ti le ofere, toti agentii de vanzari stiu cu ce se mananca marfa lor, cel putin la nivel minimal-mediu. Si vei recunoaste astfel de bule dupa lungimea trendului de crestere (nimic nu creste la infinit, nu?), dupa numarul de binevoitori care te indeamna sa le urmezi exemplul (cand si coafeze stiu de criptomonede parca n-ar trebui sa mai cumperi), dupa tonul si temele din media (predomina povestile de succes, cu sau fara advertoriale). Iar cand semnalele de avertizare apar, pur si simplu nu te mai inhami la credite imobilare, nu mai cumperi actiuni (in ciuda dividendelor mari si a profiturilor frumoase, acestea nu reprezinta decat povesti despre trecut), nu te inhami la vacante exotice incercand sa mai economisesti bani, etc. N-ar fi chiar greu daca zgomotul de fond din jur n-ar fi asurzitor astfel incat cine vrea sa fie cat mai “informat” sfarseste in inactiune sau ia decizii proaste interpretand gresit semnalele.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *