Prefer cersetoria independenta celei institutionalizate

Niciodata nu am suportat sa mi se ceara donatii pentru terte persoane de catre intermediari care de care mai bine intentionati.

Esti ONG si strangi bani pentru un bolnav grav, o vaduva, o nevasta abuzata? Da-mi nene contul lor si le trimit eu banii direct, de ce sa ii mai plimb pe la tine?

E drept, sunt reticent si cand vine vorba de donatii pentru cauze la fel de nobile dar mult mai impersonale. Pentru egalitatea de sanse, pentru libertatea expresiei, pentru lupta impotriva incalzirii globale sau mai stiu eu ce. Daca ONG-urile astea s-ar comporta ca un fel de societati pe actiuni, cu AGA unde sa se voteze proiectele lor de catre toti donatorii transformati in actionari si unde sa se dea seama in fata lor de banii cheltuiti, mai ca m-as baga sa fac pe filantropul prin intermediari. Dar asa, cata vreme nu pot controla utilizarea fondurilor in scopurile pretinse?

Stiu ca pentru unii, persoane juridice, donatiile au si o miza fiscala si pot face mai usor pe sufletele caritabile. Spor la treaba! Ca sa scot banutul meu costeliv din buzunar ar trebui ca 1) sa ii cunosc personal pe cei care mi-l cer, ca sa nu avem apoi discutii si suspiciuni 2) sa cred in cauza respectiva dincolo de suspiciunile pe care mi le-ar putea trezi colectorii si 3) acestia sa fie recomandati de proiecte trecute de notorietate, sa nu fie chiar niste neica nimeni ca nu ma impresioneaza chiar daca vor clama bune intentii.

Pana una alta, nu vad o crestere a calitatii vietii, a responsabilitatii in societate, nu vad mai multa empatie si grija fata de aproapele nostru pe masura armatei de ONG-uri si angajatii lor care s-au tot multiplicat in ultimii ani. Iar eu nu vreau sa donez pentru sinecuri private dupa ce sunt dijmuit fara voie pentru sinecurile de stat (parlamentari, lucratori in servicii, birocrati in exces, etc).

Asa ca evit sa fiu generos cu cersetoria institutionalizata dar n-am nimic impotriva sa dau bani si sa ajut cersetoria independenta cand o vad sincera si o banuiesc lipsita de alternative (ceea ce nu s-ar spune despre mare parte din armata de lucratori in ONG-uri).

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *