Semne ca esti intr-o bula speculativa

Supraevaluarea activelor tine de contextul economic dar si de cel psihologic. Inainte de a face o investitie “populara” verifica daca nu cumva vei intra la spartul targului.

  1. Bulele apar deseori pe finalul unui ciclu economic, cand preturile activelor e sus din diferite motive, cel mai adesea monetare (dobanzile sunt foarte scazute) sau pentru ca se speculeaza penuria (criza petrolului din anii ‘80 reambalata in 2008) ori teama de inflatie (aurul, bitcoinul). Suntem intr-un asemenea moment?
  2. Vorbim de investitii populare despre care incepe sa se vorbeasca si la stiri. Faptul ca jurnalele de stiri pomenesc astfel de investitii e dovada ca bula a ajuns pe faza coafezelor si ca in curand nu va mai avea unde sa se extinda.
  3. Expertii de prima linie le recomanda, apar analize care sa justifice evolutiile din prezent si sa le valideze pe cele viitoare, cu tinte tot mai ambitioase de pret. De ce expertii care sunt platiti gras sa faca astfel de analize pentru clientii firmei de brokeraj sau bancii sunt dispusi sa le livreze gratis publicului? Corect, pentru ca de aceasta data publicul e marfa, el trebuie sa asigure exitul investorilor profesionisti care au intrat din timp si au nevoie de contrapondere la vanzare.
  4. Incearca sa-ti imaginezi scenarii care ar demonta povestea oficiala de succes. Oricum, in corul entuziastilor care sunt acum majoritari, nu e loc de asa ceva. Cat de credibile ti se par? Ce ar putea merge prost pentru activele care par sa mearga atat de bine? Reglementarea, piata, raportul dintre cerere si oferta ar putea pune piedici? Daca ti se pare plauzibile scenariile pesimiste mai bine nu te bagi.
  5. Unde sunt dobanzile? Daca dobanzile sunt jos pretul caselor e sus (creditele sunt accesibile) iar al actiunilor la cer (profiturile companiilor sunt mari, dividendele sunt mari). Dar situatia asta nu poate ramane la infinit asa. Nu lua deci pozitii.
  6. Unde e raportul intre cerere si oferta? Apartamentele erau in bula in 2006-2007 pentru ca nu se construise de mult si cererea era foarte mare. Nu vei face insa o mare afacere and este presiune pe cerere ci cand piata reevalueza activele depreciate de oferta in exces.
  7. Ce primesti pentru banii tai, cat trebuie sa muncesti pentru a acoperi respectiva investitie? Cardurile au usurat tendinta de cheltuire pentru ca oamenii nu mai percepeau bine sumele platite in lipsa bancnotelor numarate la casa. Creditele au usurat cheltuirea banilor pe care nu ii avem anuland economisirea care ne-ar face sa evaluam mai bine preturile cerute. Sunt insa cazuri in care corespondenta in zile, luni, ani de munca pentru o achizitie pur si simplu nu merita schimbul. Sa nu uitam ca viata noastra se evalueaza in ani nu in bani iar timpul e cel mai pretios activ pentru ca nu se poate cumpara cu bani. Sa fim avari cu timpul nostru. Eu ma ingrozesc la ideea unui imprumut pe 30 de ani. Va dati seama ce ar insemna un astfel de credit luat pe varful bulei imobiliare, cat de stramt ne-ar fi jugul?

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *