Investitia saracului-titlurile de stat

De la “n-am bani, schimb o suta de euro” la “ ma duc sa imi cumpar ceva, am avut azi o dobanda de ridicat” populare prin anii ‘90, romanii cu o bruma de economii au ramas doar cu titlurile de stat. “Merg la Trezorerie, am o scadenta, trebuie sa plasez niste titluri de stat”. Ati auzit asa ceva prin vecini? Cu deosebirea ca in urma cu 25 de ani mergeam la banca la cateva luni iar azi mergem odata pe an sau chiar mai rar pe la Trezorerie pentru a ne reaseza emisiunile de titluri de stat.

Nici dobanzile nu mai sunt ce erau prin 2018, cand se reluau emisiunile de certificate de trezorerie pentru populatie, atunci se primea inca 5% la 5 ani, 4,5% la 3 ani, 4% la 2 ani, 3,5% la un an. E drept, si inflatia parea sa o ia cuminte in jos, spre 2% (dar s-a suparat in ianuarie 2021 si a sarit la loc, la 3%) iar cuiva de la Minister nu i-a picat bine ca romanii iau dobanzi real-pozitive (raportat la inflatie adica) mai consistente. Asa ca in prezent, la un an se plateste o dobanda de 2,85% pentru titlurile de stat cumparate prin Trezorerie, la 3 ani dobanda este de 3,1% iar la 5 ani acum avem 3,25%. Fata de ianuarie scaderea dobanzilor este de 0,4-0,5 puncte procentuale, ceea ce nu e chiar putin avand in vedere randamentele actuale. Cine vrea sa nu se lege de o anumita scadenta are la dispozitie pana pe 19 martie si titluri de stat listate la bursa, in cadrul programului Fidelis. Spre deosebire de titlurile ce pot fi cumparate prin Trezorerii, e vorba de programul Tezaur, titlurile care vor fi listate la bursa pot fi vandute inainte de scadenta doar prin intermediul unui broker, deci un cost suplimentar in jur de 0,2% drept comision. Sa mai spunem ca in cadrul programului Fidelis se pot cumpara si titluri de stat in euro, nu doar in lei, iar dobanzile sunt in prezent de 1,5% la 5 ani (fata de 2% in august 2019, deci o scadere de randamente si aici).

Merita sa “investesti” in titluri de stat?

In primul rand, nu este vorba chiar de o investitie. Cand vom scadea in final inflatia din dobanzi poate nu va fi chiar un castig fenomenal. Dar macar nu se impoziteaza cu 10% acest castig, cum se intampla cu dobanzile bancare. Titlurile de stat reprezinta un plasament pentru siguranta in primul rand iar vestea ca subscrierea si rascumpararea lor s-ar putea face curand si online este un mare castig pentru cei care le manevreaza.

Altfel, desi exista banci de talie mica (precum TBI Bank sau BRCI) care ofera dobanzi mai mari decat statul la certificatele de trezorerie la un an sau banci de talie mare precum CEC-ul ce poate concura cu randamentele oferite de Ministerul de Finante la titlurile de stat cu scadenta la 3 ani, trebuie retinut ca in general bancile sunt mai zgarcite decat statul astfel incat nu doar la capitolul siguranta e mai avantajos sa ai titluri de stat decat depozite la termen. Sigur, cum spuneam mai sus, nu se va imbogati nimeni plasand banii in titluri de stat, doar va dormi mai bine.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *