Povesti de adormit amatorii de independenta financiara

E o intreaga industrie care furnizeaza visuri la cheie pentru cei care spera sa nu mai munceasca in timp ce isi numara banii din dividende, chirii, drepturi de autor, etc.

Povestea independentei financiare pleaca gresit din start, cu definitia “esti independent financiar daca castigi mai mult decat cheltui”. Evident, cele doua activitati nu sunt pe picior de egalitate, capacitatea de a cheltui depaseste cu mult abillitatile de a face bani in cazul marii majoritati, dar sa trecem peste. Pana la urma, daca asculti mai atent discursurile astea motivationale despre bani si surse de venit pasiv afli ca pentru a fi independent financiar ar trebui sa ai niste chirii de incasat, niste dividende de primit, niste drepuri de autor, ceva. Iar insumate toate astea sa faca asa, cam cat un salariu mediu.

Pe partea cu drepturile de autor nu insist, nu toti suntem atat de talentati incat sa producem melodii de succes, carti de mare tiraj, etc. Sigur, am putea produce site-uri din care sa incercam sa traim lingusind platitorii de reclame (ca din like-uri sau comentarii mori de foame) sau canale de youtube unde sa ne prefacem ca producem recenzii sa nu observe abonatii ca de fapt plasam produse. Dar pentru cei mai multi care fac asta sunt bani de piscoturi, nici macar nu ar putea deveni jobul principal. Asa ca ne raman dividendele si chiriile, poate arendele.

Acum, pe partea de chirii, poate n-ati aflat cat costa un banal apartament de bloc din Bucuresti. Ai vreo 500.000 de euro economisiti din salariul tau din care sa cumperi vreo 10 apartamente de pe urma carora sa ridici vreo 2.500 de euro lunar cu care sa te dai independent financiar? Bine, poate n-ai 500.000 dar ai si tu macar 200.000 de euro cu care sa cumperi actiuni de dividend (un randament de 6-7% la dividend incepe sa fie greu de gasit si la BVB) din care sa te alegi si tu cu vreo 1.000 de euro net pe luna? Uite, asta te-ar face independent financiar. Sau macar 100 de hectare pe care sa le arendezi?

Cam asta e cu venitul pasiv. Daca nu mostenesti banii cu care sa iti construiesti sursele de venit pasiv e greu de presupus ca ii vei economisi din salariu, asta daca nu esti vreun soi de CEO sau daca nu esti macar vreun functionat cu statut special in Ministerul Justitiei.

Astfel incat, pentru a putea sa castigi mai mult decat poti cheltui fie te muti la tara unde nu prea ai pe ce da banii nici sa vrei si muncesti online, fie iti scoti gargaunii din cap. Ai observat ca toti cei care vor sa faca bani scotand pe banda rulanta cartulii cu independenta financiara nu dau ponturi concrete si nici macar nu descriu cazuri concrete care sa-i fi imbogatit? Stiu, acum la spartul targului toti se pot pretinde deschizatori de drumuri in criptomonede sau investitori GameStop dar totusi, cati sunt credibili?

Da, sunt de acord cu sfatul de a nu cheltui banii pe care nu ii ai, de a nu face credite ipotecare impovaratoare pe cate 30 de ani in conditiile in care pana la scadenta vei experimenta 2-3 recesiuni severe si te pot trezi iar chirias, de a nu cheltui inutil pe tot soiul de gadgeturi de care te vei plictisi in cateva saptamani sau pe masini de fite cu care sa dai in gropile patriei.

Consumul responsabil n-o sa-ti aduca independenta financara dar macar te fereste de dependenta financiara de cardul de credit. In rest, e frumos sa pui bani de-o parte, sa cumperi niste actiuni care sa-ti de-a dividende si, daca o faci din vreme si pe termen lung, poate iti vei castiga o pensie suplimentara acoperitoare. Cine se doreste insa independent financiar la tinerete, dupa cativa ani de munca…e cazul sa treaca de la Kiyosaki la beletristica.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *