In industria review-urilor, (si) tu esti marfa

Amatorii de gangeturi se ghideaza dupa recenziile facute de specialistii platiti sa vorbeasca de bine despre dispozitivele respective.

Cand ati citit ultima oara un review in care autorul nu recomanda respectivul gadget? In care sa spuna explicit ca raportul pret/specificatii sau pret/experienta de utilizare nu merita banii? Majoritatea review-urilor vazute de mine prezinta produsul, fac o lista a punctelor bune si mai putin bune si dau o nota de trecere astfel incat privitorii sa fie tentati sa dea click pe linkul de comanda. Putini furnizori de reviw-uri sunt deci credibili si daca tot cautati aceasta specie rara ghidati-va dupa cei care isi cumpara singuri produsele si nu le primesc pentru review din partea producatorilor (grosul plasatorilor de produse, la propriu). Eu am gasit in Romania doar doua astfel de personaje, e vorba de cei care detin canalele de YouTube Recenzii pe bune si Gavo. Probabil ca mai sunt si altii, trebuie doar descoperiti.

Ce n-o sa vedeti des in astfel de review-uri pe bani sunt comparatiile intre telefoane sub branduri diferite, adica exact genul de rezumate care ar permite cuiva sa ia o decizie in cunostiinta de cauza. Si asta dintr-un motiv simplu, explicat intr-un podcast de Silviu Panainte, cel care se ocupa de canalul Recenzii pe bune: pentru ca producatorii nu vor sa imparta reclama lor cu altii, daca ar permite astfel de comparatii ar trebui ca taxa perceputa de cei care fac review-uri sa se imparta intre respectivii producatori. Va dati seama, sa faci o comparatie astfel incat niciunul dintre producatorii celor doua gadgeturi sa nu se supere, ba chiar sa fie multumiti? Rezultatul acestor comparatii ar fi jalnic, ar ploua cu “bine” si “foarte bine”.

Sfatul meu? Fa-ti propria recenzie, gratuit. Poti returna produsul in 14 zile daca l-ai cumparat online, ba chiar in 30 de zile la unii retaileri (chiar 60 de zile pentru eMag Genius). Cumpara ce vrei, testeaza cat poti, pastreaza doar ce-ti convine, doar suntem intr-o societate a consumului compulsiv. Compulsiv, compulsiv, dar cat de cat selectiv totusi.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *