Totul in viata e o loterie, mai putin Loteria

Inteleg nevoia de a cumpara speranta, dar de ce trebuie sa o facem regulat?

Sansele de a nimeri toate numerele norocoase la Loterie, in cazul 6/49 de pilda, se exprima prin formula Combinari de 49 luate cate 6. Daca vrei sa vezi ce sanse ai sa nimeresti doar 5 numere jucand o singura varianta simple, formula e Combinari de 49 luate cate 5 iar pentru ultima categorie Combinari de 49 luate cate 4.

In ordine, sansele de castiga jucand un bilet la Loterie la una dintre cele 3 categorii sunt de 1 la 13,9 milioane pentru marele premiu (toate cele 6 numere nimerite), cu 5 numere ai 1 la 1,9 milioane sanse iar cu 4 de 1 la 211.000. Posibil, nu? Totul e sa incerci….generatii. Sa nu mai pomenim de faptul ca marile premii oricum se vad rar la fata, in 2020 au fost 5 mari premii la categoria I acordate, in 2019-4, la fel ca in 2018. Cu alte cuvinte, totul in viata e o loterie, mai putin Loteria unde pierzi la sigur.

Bine, dar cum explicam existenta unor castigatori? Pai, ii explicam precum explicam sansele ca pe o planeta din vecinatate sa fie forme de viata inteligente. Extrem de mici dar ….sa ne pastram speranta.

Faptul ca oamenii vor sa isi cumpere din cand in cand speranta si sa joace la Loterii, in Romania sau aiurea (mai nou si casele de pariuri includ bilete pe numerele extrase la Loterii), este de inteles. Mai greu este sa intelegi de ce vor sa se aboneze la astfel de achizitii? Toti avem momente, saptamani proaste iar atunci vrem sa visam frumos la viitor, dar chiar saptamana de saptamana sa ne abonam la acelasi vis, ca vom fi bogati din nimic?

Desi pare ca ni se scurge oricum printre degete, pretul platit saptamana de saptamana, luna de luna, an de an pentru biletele de loterie ar putea ca prin insumare sa reprezinte echivalentul unei vacante, masini, unei mobile noi prin casa la un moment dat. Inmulteste 5 lei cu 52 de saptamani si cu 10 ani si vezi ca fac 2.600 lei. Daca joci 2 variante simple ar insemna peste echivalentul a 1.000 euro. Da, dar in felul asta iti cresti si sansele de castig…Serios? Pai, in loc de 1 la 13,9 milioane ai 1 la 6,5 milioane. Esti pe aproape….

Crezi ca nu ai atata disciplina sa pui de-o parte banii de Loterie? Ia exemplul de la organizatorii loteriilor. Ei cum pot sa adune ca furnicutele milioane de taxe pe prostie si sa dea o utilizare mai buna in final investitiilor noastre in speranta?

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *