3 moduri sigure de a-ti pierde banii

In principal, e vorba de contratimp, de lipsa abilitatii de a merge pe contrasensul opiniei majoritare dar si de pretentia ca imprevizibilul poate fi prins intr-o strategie.

  1. De departe, cea mai utilizata scurtatura de la om normal la “homo falitus” este creditul. Stiu, in ziua de azi mai nimeni nu isi permite sa isi cumpere o casa cu banii jos, cel putin daca nu mosteneste o avere sau daca nu a facut afaceri cu masti in pandemie. Cand cumperi o casa cu credit pe 20 de ani castigi ocazia de a o plati de 2-3 ori pana la scadenta, cum ti-e norocul si dobanzile. Majoritatea o cumpara cand dobanzile sunt jos si toata lumea vorbeste despre credite si oferte imobiliare. Cativa norocosi o cumpara cand dobanzile sunt sus, dezvoltatorii vand precipitat proiectele mai vechi presati de bancherii care sunt la un pas de provizioane cu creditele lor si cunoscutii ii privesc cu mila cand afla de planurile lor. Dobanzile fiind sus, creditul e prohibitiv iar pretul caselor e decent pentru ca cererea nu da navala. Dobanzile mari au toate sansele sa devina mici pe perioada de derulare a creditului iar preturile mici la case vor deveni treptat mari; daca se pleaca de la dobanzi mici la credit si preturi mari la case se va ajunge la un moment dat la dobanzi mari si la imobile ieftine, exact combinatia care te baga in executare silita sau in faliment personal, cum ti-e norocul.
  2. Bursa poate juca feste asemanatoare. Cand economia duduie, profiturile companiilor sunt mari, in principal ca urmare a costului mic al creditelor, iar cotatiile se aliniaza in functie de multiplul pret/profitul pe actiune (PER). O capitalizare de 15-20 de ori valoarea profitului nu pare exagerata in vremuri de boom bursier. Apoi ciclurile economice isi spun cuvantul, dupa expansiune urmeaza depresiile, dupa crestere-declinul iar profiturile companiilor incep sa intre la apa in principal in legatura cu scumpirea creditului. Profituri mai mici, preturi mai mici ale actiunilor si avem deja un trend. Si uite cum companii care se tranzactionau de 15 ori profiturile cand profiturile erau mari ajung sa se tranzactioneze de 20 de ori profiturile cand profiturile scad desi si actiunile se corectasera intre timp. Evident, lumea se va imbulzi sa cumpere cand actiunile sunt pe trend de crestere desi e la mintea cocosului ca se apropie de panta descendenta a ciclului economic iar cand actiunile vin dupa o perioada mai lunga de declin nu mai tenteaza pe nimeni desi sunt mult mai aproape de o noua perioada de boom. Cei care pot actiona fara emotii, cei care pot fi Gica Contra la bursa vor castiga pe termen lung.
  3. Dependentele incep ca distractii nevinovate. Cei care nu se pot deslipi cu nasurile de ecranele pacanelelor, cei care tremura in zilele in care nu au pus un pariu au inceput joaca lor cu sansa ca o forma de divertisment, cu gandul ca se pot desprinde cand vor. Dependenta lor pleaca in aceste cazuri de la pretentia ca pot controla cumva viitorul, ca pot intui neprevazutul prin tot felul de tehnici si calcule. Daca in cazul bursei si imobiliarelor, pierzatorii sunt victimele conformismului, ale mersului cu turma, in cazul jocurilor de noroc pierzatorii sunt victimele obsesiei anticiparii, convingerii ca pot intui imprevizibilul. Daca in primul caz sansele de castig apar pentru contrarieni, in cel de al doilea rezultate bune se obtin doar prin abstinenta (sumele colectate de la jucatori se intorc in fondul de premiere subtiate de felia oprita de organizatori astfel incat pe termen se pierde invariabil)

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *