De ce prolifereaza casele de pariuri sau cat de prosti putem fi

Casele de pariuri s-au inmultit ca ciupercile si daca te intrebi de ce vei afla din acest articol ca e practic imposibil de castigat pe termen lung. Sorry.

Daca citesti parerile expertilor de pe net, afli ca poti castiga la pariuri fie identificand pariurile de valoare (cele la care cota e prea mare raportat la probabilitatea reala de producere a respectivului eveniment), fie facand volume disciplinat (iti fixezi dimensiunile bancii si apoi te limitezi, de pilda, la maxim 25% din valoarea sa pentru pariurile insumate intr-o zi) si evitand strategiile riscante (martingale de pilda-dublezi valoarea pariurilor pierzatoare pana ajungi la castig). Pana la strategii si pariuri de valoare, sa vedem cum se descurca specialistii pe teren.

Am selectat un site cu asfel de predictii din sport (pariurix.com), folosit ca ancora de marketing (una dintre numeroasele de acest tip) de casele de pariuri pentru a atrage carne proaspatata. Aici poti urmari eficienta pariorilor si sunt suficient de transparenti pentru a afisa si rezultatele lunilor anterioare. Ei bine, m-am oprit la aceste rezultate si am folosit arhivele lunare de pariuri pentru a calcula rentabilitatea specialistilor, pornind de la ideea ca toate pariurile se fac pe miza egala si la cota medie a lunii respective.

Astfel, in ianuarie 2021 au avut 315 pariuri castigatoare si 299 de pariuri pierzatoare, la o cota medie de 1,86. Daca toate pariurile s-ar fi facut la cota de 1,86 si toate mizele ar fi fost egale, la finalul lunii se obtinea o pierdere egala cu 28 de mize. In februarie, lucrurile au mers mai bine-278 pariuri castigate si 211 pierdute la o cota medie de 1,76 si a rezultat un profit de 0,28 mize. In martie 325 castigate, 205 pirdute, cota medie de 1,7 si un profit egal cu 22,5 mize. In aprilie un rezultat mai bun, 46,5 mize, la 334 castigatoare, 204 pierdute si o cota medie de 1,75. In mai au fost 313 castigatoare, 228 pierdute si o cota medie de 1,8 rezultand un profit cat 22,4 mize. In fine, la jumatate anului, in iunie, au fost 265 de pariuri castigate, 248 pierdute, o cota medie de 1,74 si o pierdere de 51,9 mize. Daca adunam rezultatele celor 6 luni obtinem un profit egal cu 11,8 mize. Daca toate pariurile se faceau pe 10 lei, munceai 6 luni pentru un castig de 118 lei. La pariuri pe 100 de lei aveai un profit de 1180 lei (sub 200 lei/luna) iar la unele de 500 lei se ajungea la un profit de 5.900 lei (sub 1.000 lei pe luna).

Mi se pare ridicol de putin si de fapt nici nu e profit realizabil de oricine. Mai intai, pentru ca multe case de pariuri retin o taxa de 2% din sumele depuse si 1% din profiturile realizate la retragere, ceea ce dilueaza rezultatul final (asta nu e monitorizat in rezultatele speialistilor de pe site). Apoi, cotele pe care specialistii pariurix.com mizeaza sunt selectate astfel incat sa fie cele mai bune din piata. Un parior obisnuit nu prea isi face cont la 15-20 de case de pariuri pentru a selecta cea mai buna cota la fiecare eveniment, se limiteaza la 3-4 cel mult, deci inca o sursa de diluare a castigurilor.

Iata de ce nici macar un parior disciplinat nu face mare branza, asa cum nici specialistii lui Peste de pe site nu fac. Sau cel putin marea lor majoritate, pentru ca exista si unii care depasesc cu mult media, sa fim onesti. Ce sa mai zicem de cei care cotizeaza disciplinat zi de zi folosind cote uriase pe bilete cu o droaie de evenimente insumate pentru a mari cota finala…

Ai aflat deci raspunsul la intrebarea de ce se tot inmultesc casele de pariuri (pentru ca e foarte rentabil sa culegi taxa pe prostie) si de ce nu se poate castiga in mod normal pe termen lung din asa ceva. De mentionat ca, spre deosebire de datul cu banul unde se poate spera cel putin la un joc cu suma nula pe termen lung, in cazul pariurilor cotele sunt facute astfel incat nu toate incasarile sa fie distribuite ca si castiguri unei parti din jucatori ci doar o fractiune din acestea (90-95%).

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *